We leven in een tijd waarin alles sneller, drukker en voller lijkt te worden. Terwijl we vroeger misschien prima functioneerden in een vaste routine van 9 tot 5, voelt dat nu vaak benauwend aan. Tijd dus om het anders te doen! Bijvoorbeeld door je medewerkers of jezelf af en toe te trakteren op een workation in de natuur.
De workation. Een mix van werken en vakantie, die je niet alleen productiever maakt, maar ook de sleur doorbreekt. Waarom zou je zo’n workation overwegen, en hoe haal je er alles uit? Hierover gingen we in gesprek met Renske van de Wouw van The Work Flow.
Workation zorgt voor vitaliteit
Renske: “De traditionele manier van werken – jarenlang dezelfde routine, in dezelfde omgeving – past eigenlijk niet meer in deze tijd. Ons brein raakt overprikkeld, en dat heeft een impact op onze focus en energie. Een workation zorgt voor vitaliteit doordat je even kan ontsnappen aan die dagelijkse sleur.”
Alleen al de verandering van omgeving doet wonderen. Het is niet nodig om ver te reizen, ook dichtbij huis kun je al heerlijk tot rust komen. Denk bijvoorbeeld aan het tiny house midden in de natuur in Gemonde. Niemand die je stoort, geen constant lawaai. Gewoon jij, een zit/sta-bureau, uitzicht op koeien, vogels of de schommel in de tuin én een heerlijk bed om af en toe een powernap te doen.
Dat klinkt toch al als een droom? Je combineert productief werken met opladen in een prikkelarme omgeving. Een workation zorgt voor vitaliteit. Geeft je focus en energie. Win-win!



Je brein op adem laten komen
Een workation is perfect als je vastzit in routines of als je merkt dat je constant ‘aan’ staat. Vooral als je de neiging hebt om als thuiswerker te cocoonen, kan een workation helpen om je grenzen te doorbreken. Maar het is geen wondermiddel. Je moet er wel zelf actief aan werken om de voordelen te ervaren.
“Zo’n tiny house, zoals die in Gemonde waar je alles binnen handbereik hebt, helpt enorm. Korte pauzes worden een gewoonte: een korte wandeling in de pluktuin, even schommelen of simpelweg naar buiten staren. Je brein krijgt zo even de tijd om op adem te komen,” vertelt Renske.
“Dit soort gedragsveranderingen zijn moeilijk vast te houden, maar juist herhaling maakt het krachtig. Plan bijvoorbeeld meerdere workations per jaar, zodat je eraan went en de rust en focus ook op kantoor en je thuiswerkplek kunt integreren.”
Renskes tips voor een vitale werkbubbel (thuis of op locatie)
Hoe maak je jouw werkplek – of dat nou een tiny house is, thuis of op kantoor – een fijne en productieve omgeving? Hier zijn wat praktische tips:
- Daglicht als vriend
Begin je dag door de gordijnen open te trekken en naar buiten te gaan. Daglicht, zelfs in de winter, doet wonderen voor je hormoonhuishouding. Tiny houses maken dit makkelijk, want ze nodigen uit om sneller naar buiten te gaan.
- (micro)Pauzes met een doel
Loop een rondje en kijk bewust om je heen. Pluk kruiden of maak een lunch met wat je in de natuur vindt. Dit helpt je om werkstress los te laten en stimuleert andere hersengebieden. Even naar koeien staren? Klinkt simpel, maar heeft een groot effect op je hersenen.
- Beweeg en varieer
Wissel van werkplek en houding én maak gebruik van een zit/sta-bureau. Of neem je laptop mee naar buiten: De natuur biedt vaak meerdere zitmogelijkheden: een boomstam, op een schommel, in het gras noem maar op.
- Maak rituelen van simpele dingen
Begin je dag met een ochtendwandeling, een zonnegroet of een kopje thee op het terras. Een powernap van 20 minuten? In een tiny house voelt dat niet als een luxe, maar als iets natuurlijks.
- Bedenk: wat heb ik nu nodig?
Neem bewust de tijd om te checken waar je lichaam en geest behoefte aan hebben. Dit versterkt je vitaliteit en maakt je productiever.



Waarom we allemaal een workation nodig hebben?
”Het belangrijkste voordeel van een workation zit misschien wel in wat het níet heeft: urenlang stilzitten. De meeste kantoren en thuissituaties dwingen ons in passieve houdingen, met alle gevolgen van dien. Lang zitten is funest voor je gezondheid. Onderzoeken tonen zelfs aan dat het chronische ziekten kan veroorzaken en je kwaliteit van leven afneemt”, vervolgt Renske.
“Een workation biedt een tegenwicht en geeft je focus en energie. Door de natuurlijke setting word je gestimuleerd om in beweging te komen. Je wordt niet alleen productiever, maar ook vitaler. En laten we eerlijk zijn: we willen allemaal gezond oud worden, toch?”
Ontdek de impact!
Een workation is zoveel meer dan werken op een andere plek. Het is een stap richting een gezondere, meer gebalanceerde levensstijl. Het brengt je niet alleen rust, maar ook inzicht. Want hoe vaak sta je écht stil bij waar je naartoe wilt?
Dus waar wacht je nog op? Boek een tiny house, ga voor die rustgevende omgeving, en ontdek zelf hoe groot de impact kan zijn. Je verdient het!