
Een tiny house voor je team? Geweldig idee! Maar waar zet je zo’n huisje eigenlijk neer? Een terechte vraag, want een plek vinden, blijkt vaak lastiger dan je denkt. Hoewel steeds meer mensen geïnteresseerd raken in tiny houses, blijft het vooral mogelijk voor de doorzetters. Gemeenten staan niet te springen om te experimenteren met nieuwe woonvormen.
De oplossing? Tijdelijk verblijf
Mijn idee: het tiny house wordt tijdelijk gebruikt en hoeft dus geen officiële woonbestemming te hebben. Een recreatieve bestemming volstaat, en in mijn gemeente mag je zelfs een tiny house op eigen erf plaatsen – zolang je je aan de bouwregels houdt. Zo gezegd, zo gedaan: ons eerste tiny house staat nu op mijn eigen erf.
Een rustige werkplek voor mijn team
Het idee voor een tiny house kwam niet uit de lucht vallen. Als sociaal ondernemer heb ik bij Webmastery, ons socialmediabureau, altijd gekeken hoe werk beter kan voor mensen met een uitdaging. Thuiswerken met flexibele tijden bleek voor velen een gouden formule. Toch zijn er situaties die werk vanuit huis lastiger maken: een verbouwing, scheiding, of geluidsoverlast bijvoorbeeld. Hoe fijn zou het zijn als ik kon zeggen: “Kom even tot rust en werk in ons vakantiehuisje!” Dat idee bleef hangen, en na onze succesvolle workations tijdens corona werd het duidelijk: een eigen tiny house zou fantastisch zijn.
Het eerste tiny house op eigen erf
“Mag dat tiny house daar staan, omdat het op wielen is?” Die vraag krijg ik vaak, maar in mijn gemeente maakt dat niet uit. Doordat ik nog ruimte op mijn erf had, mocht ik een tiny house van 18 m² neerzetten, zolang ik de regels voor bebouwing respecteer. Mijn plek, aan de rand van een natuurgebied in Sint-Michielsgestel, biedt het tiny house een prachtig uitzicht op de weilanden.
De gemeente was helder: het tiny house mag niet permanent bewoond worden, maar als werkplek of logeerplek voor mijn collega’s is er geen vergunning nodig. Ook vrienden of familie kunnen hier logeren. Verhuren aan derden is wel mogelijk, mits ik daarvoor een vergunning aanvraag. Voor nu blijft het huisje exclusief voor mijn team – eerst even kijken hoe het is om collega’s op het erf te hebben, voordat ik het openstel voor anderen.
Een tiny house uitzoeken
Met groen licht van de gemeente ben ik direct gaan kijken bij Tiny.nl. Mijn favoriet? De Morus – compact en zonder loft, maar een echte slaapkamer, zodat het voor veel mensen toegankelijk is. Beginnen met een kleiner model leek me handig voor deze pilot, en toen het showroommodel beschikbaar kwam, greep ik mijn kans.
In mei was het zover: onze tiny house werd afgeleverd, over de snelweg vervoerd door een Toyota Land Cruiser. Hoe tof is dat! En daar stond ‘ie dan, in de tuin.



Aansluiten en inrichten voor werkcomfort
Hoewel duurzaamheid belangrijk is voor ons, koos ik toch voor aansluiting op het riool in plaats van een droogtoilet. Zo blijft het tiny house gebruiksvriendelijk en kan ik ook voorzieningen zoals water, elektriciteit en internet meenemen. We hebben wel zonnepanelen geïnstalleerd, zodat het huisje zo energieneutraal mogelijk is.
Het aansluiten bleek een hele klus, waarbij verschillende vakmensen in de juiste volgorde moesten komen – iets wat ik als computernerd 🤓 een beetje had onderschat. Na vijf maanden van plannen en aanpassingen door regenachtige weken stond het huisje er helemaal klaar voor.



Een tiny house als prikkelvrije werkplek
Nog voor het aansluiten begon ik aan de inrichting. Ik wilde dat het huisje aanvoelt als een comfortabele werkplek, zonder overbodige prikkels. De werkplek is geïnspireerd op de ‘meeting nooks’ die je vaak in kantoren ziet, met een elektrisch verstelbare TinyDesk en een ergonomische bureaustoel. Ik koos voor zachte kleuren en zo stil mogelijke apparaten voor een rustgevende sfeer. Voor het bed en beddengoed liet ik me inspireren door hotels, en kocht bij social enterprises zoals Yumeko – een kleine extra touch met grote impact.



En nu? Kijken of er meer plekken komen
Als de vraag van collega’s groeit, ga ik misschien op zoek naar extra locaties. Dan heb ik een plek met recreatieve bestemming nodig, of misschien een vakantiehuis met ruimte om een goede werkplek in te richten. Ik ben alvast een pilot gestart in een vakantiehuis in Zweden: het Tiny Work Resort Skane.
Wie weet ontdekken wij als thuiswerkbedrijf het gat in de markt voor vakantiehuizen met goede werkplekken. De eerste stap is gezet – ik ben benieuwd waar dit avontuur ons nog gaat brengen!